Манометърът на хладилния агрегат на хладилния камион изглежда така

- Mar 21, 2019-

Как се четат показанията на манометъра на хладилната камера на хладилния вагон,

Показанията на манометъра за хладилни камери за хладилни камиони са бар, някои са килопаскали (KPa), някои са пси. Следното е единица за преобразуване.

1 bar (bar) = 0,1 MPa (MPa) = 100 kPa (KPa) = 1,0197 kg / cm2

PSI е единица за налягане, пълното име на английски: Pounds per square inch. Страни като Европа и Съединените щати са свикнали да използват psi като единица за налягане.

1 kg сила / cm2 = 14.23 psi / 0.1 MPa.

Как да погледнем хладилния камион хладилен агрегат манометър указател за определяне на хладилната единица за охлаждане единица недостатъчност, червено е високо налягане (HI), синьо е ниско налягане (LO)

Първо, нормалното състояние на манометъра на хладилната единица за охлаждане

Забележка: Обхватът на стойностите, показани тук, е нормална стойност. Действителните стойности варират в зависимост от външната температура и спецификациите на превозното средство.

image

Второ, хладилният агент е недостатъчно зареден

Дисплей за ниско налягане - ниско налягане

Дисплей с манометър за високо налягане - ниско налягане

image

Трето, в хладилната система има влага

Дисплей за ниско налягане - понякога нормален, понякога вакуум

Дисплей за високо налягане - понякога нормален, понякога нисък

image

Четвърто, в хладилната система има въздух

Дисплей за ниско налягане - високо налягане

Дисплей с манометър за високо налягане - високо налягане

image

Пето, сушилнята за съхранение на течност е блокирана

Дисплей за ниско налягане - ниско налягане

Дисплей с манометър за високо налягане - ниско налягане

image

Шесто, разширителният клапан се затваря в затворено състояние

Дисплей за ниско налягане - ниско налягане за вакуум

Дисплей с манометър за високо налягане - ниско налягане

image

Седем, разширителният клапан се заби в отворено състояние

Дисплей за ниско налягане - високо налягане

Дисплей с манометър за високо налягане - високо налягане

image

Осем, неизправност на кондензатора или претоварване

Дисплей за ниско налягане - високо налягане

Дисплей с манометър за високо налягане - високо налягане

image

Девет, дефект на компресора

Дисплей за ниско налягане - високо налягане

Дисплей с манометър за високо налягане - ниско налягане

image

Общ анализ на повредата на компресора

1. Ниското налягане и ниското налягане са ниски. Причина: Няма достатъчно сняг. Допълнителна диагноза: Докато климатикът е включен, винаги има мехурчета в течното огледало; температурата на три места се докосва, високата температура, средната температура са ниски, а ниската температура е висока. Докато се добавя сняг, повредата може да бъде отстранена.

2. Високото налягане и ниското налягане са високи. Основания: (1) има въздух; (2) твърде много сняг; (3) охлаждащият ефект на кондензатора е лош; (4) отварянето на разширителния вентил е твърде голямо. Диагностичен метод: Първо проверете дали тръбата за ниско налягане е замръзнала. Ако е замръзнал, разширителният клапан е твърде отворен. След това изплакнете кондензатора с вода. Ако ефектът е очевидно добър, кондензаторът има лош охлаждащ ефект. Ако няма промяна, има въздух в системата. Останалото е твърде много сняг. Ако в стъклото за наблюдение няма въздушни мехурчета, когато климатикът е включен или изключен, е сигурно, че има твърде много видове сняг. Докато оставяте сняг, вината може да бъде изключена.

3. По време на работа ниското налягане понякога е вакуум, понякога нормално. Може да се потвърди, че в системата има вода. Необходимо е само да се изпразни отново, обикновено е необходимо да се смени сушилнята за съхранение на течност и след това да се повдигне отново снега.

4. Ниското налягане винаги показва вакуума. Причина: Системата има блокиране и снегът не циркулира. Най-склонни към блокиране е разширителният вентил и сушилнята за съхранение на течност. Просто докоснете входните и изходните тръби на сушилнята за съхранение на течност. Ако температурната разлика е много голяма, е сигурно, че филтърът в сушилнята за съхранение на течност е запушен. Това само го промени. В противен случай разширителният клапан се блокира. Обикновено това е и нов процес.

5. Ниско налягане и ниско налягане. Причина: Самият компресор е дефектен. Тъй като компресорът е основният компонент на климатичната система, цената също е висока, така че не може да бъде заменена. Допълнителна диагноза може да се направи чрез демонтиране на тръбата за ниско налягане на компресора и се опитва да блокира тръбата за високо налягане след манометъра. Стартирайте двигателя и свържете 12V захранването към електромагнитния съединител. Ако налягането е по-малко от 15 kg на квадратен сантиметър, е сигурно, че компресорът е счупен. Обикновено се сменя само компресорът. Моля, обърнете внимание, че по време на изпитването, докато двигателят работи по-малко от половин минута, може да се направи диагностика. Не работете твърде дълго.