Тези неща трябва да се направят първо, когато хладилният компресор бъде сменен.

- Jul 27, 2019-

1. След отстраняване на първоначалния повреден хладилен компресор, системата трябва да бъде подложена на издухване на азот, за да се свърже новата хладилна компресорна система.


2. В процеса на заваряване, за да не се образува оксиден филм по вътрешната стена на медната тръба, е необходимо да се премине азотен газ, а времето за преминаване на азотния газ е достатъчно.


3. Забранява се използването на хладилен компресор като вакуумна помпа за изпразване на въздуха във външния тръбопровод при подмяна на хладилния компресор или други части. В противен случай хладилният компресор ще изгори и вакуумната помпа трябва да се използва за евакуация.


4. При подмяна на хладилния компресор е необходимо да се добави подходящо количество хладилно масло, което отговаря на хладилния компресор.


5. Преди да инсталирате отново, трябва да проверите причината за повреда на оригиналния хладилен компресор и да смените дефектните части. Увреждането на други компоненти може директно да причини повреда на хладилния компресор.


6. При подмяна на хладилния компресор сухият филтър трябва да бъде заменен навреме. Тъй като десикантът във филтъра за изсушаване е наситен, функцията за филтриране на водата се губи.


7. Замразеното масло в оригиналната система трябва да се почисти, тъй като новата помпа е напълнена с достатъчно количество замразено масло. Различните степени на замразено масло не могат да се смесват, в противен случай то ще се влоши и ще причини лошо смазване, което ще доведе до хладилния компресор да издърпа цилиндъра и да пожълтее. , изгорял.


8. При подмяна на хладилния компресор трябва да се внимава да не се допуска прекомерен хладилен агент в системата. В противен случай ефектът от пренос на топлина на системата ще бъде намален, което ще доведе до високо налягане в системата и щети на системата и хладилния компресор.


9. Не добавяйте прекалено много хладилен агент, когато той се напълни, в противен случай той ще причини течен чук, което ще доведе до счупване на клапана, което ще доведе до загуба на вътрешното налягане на хладилния компресор.


10. След като инсталацията приключи, проверете дали радиаторът работи правилно. Ако налягането в системата надвиши нормалното налягане (13-15 кг), съединителят ще се изплъзне, лагерът, бобината ще изгори или хладилният компресор ще се повреди.