Преглед на частичните повреди на хладилните агрегати с хладилни камиони и някои обобщения за поддръжка на студени машини

- Mar 22, 2019-

Лятото идва, много хладилни камиони трябва да се тревожат за различните недостатъци на студената машина. Ето някои често срещани недостатъци на машината за студ и просто обобщават съответните причини. Ако смятате, че трябва да ги съберете и т.н. Също така имайте позоваване, когато срещате свързани проблеми.

Първо, студената машина не се охлажда

1. Хладилният агент не е достатъчен;

2. Компресорът е повреден;

3, коланът е счупен;

4, кондензаторът е блокиран;

5. Устройството за управление е повредено;

6. Прекъсвачът за налягане е повреден;

7, електронен вентилатор не работи;

8. разширителният клапан е повреден;

9, тръбопроводът е замразен;

10, вентилаторът е повреден

Второ, студената машина понякога е студена, а понякога и не студена

1. Тръбопроводът за студена машина е замразен;

2, температурата на водата е висока и топлината не е добра;

3. налягането в тръбопровода е твърде високо;

4. разширителният клапан е повреден;

5, сняг не е достатъчно;

6. Прекъсвачът за налягане е повреден;

7. Компресорът не работи правилно.

Трето, студената машина е извън студения вятър, докато горещият въздух

1. Хладилният агент не е достатъчен;

2. разширителният клапан е повреден;

3. Мощността на компресора е ниска, а високите и ниските налягания не са нормални;

4. Твърде много хладилен агент;

5. Режимът на охлаждане е дефектен и разпределението на въздуха не е добро.

Четвърто, охлаждането на студената машина е бавно

1. Налягането на хладилния агент не е достатъчно;

2. Разширителната бутилка на разширителния вентил е блокирана, отворът не е достатъчен и е замразен;

3. Системата има влажни примеси;

4, температурата на водата е висока, топлината не е добра, вентилаторът не работи;

5, мощността на компресора е ниска;

6. Прекъсвачът за налягане е повреден;

7. Системата за чилъри е твърде замърсена.

По-долу са дадени някои от детайлите от опита на нашите клиенти в ремонта на студената машина, причините за неизправността и начина за избягването им.

Първо, компресорът е повреден

1. Утечки на уплътнението на компресора! Студената машина обикновено има внезапно намаляване или дори спиране на използването на студена машина под въздействието на пролетни, есенни и зимни транспортни стоки и околна температура, варираща от два до три месеца, повече от половин година или дори по-дълго! Това кара компресора да не работи. Замразеното масло остава на дъното на компресора за дълго време. Различните части на машината не са смазани, особено маслото. Тя няма да бъде "хидратирана" за дълго време. Ако отнеме много време, ще се счупи и запечата лошо. Това причинява изтичане на компресора!

Решение: Когато използвате хладилника за дълго време, се препоръчва да стартирате системата за около три или пет дни, за да може системата и компресорът да работят напълно! Времето не е твърде дълго, достатъчно три или пет минути! Това може ефективно да избегне горепосочените проблеми и винаги може да знае работата на системата! Проблеми възникват навреме за ремонт! (Преди да стартирате машината, трябва първо да стартирате автомобила!)

2. Компресорът е заключен! Има много ситуации, които причиняват блокиране на компресора, като например качеството на компресора! Живот на компресора! И компресорът работи дълго време и с висок интензитет! Тук ние само подчертаваме случая, когато компресорът не се използва, което води до блокиране на компресора!

(1) Избягвайте стартирането и спирането на студа, когато автомобилът се движи с висока скорост! Компресорът се задвижва от оригиналната мощност на превозното средство. Коланът обикновено е свързан с двигателя. Когато машината е изключена, въртенето на колелото на компресора действа само като устройство за обтягане на ремъка, което се управлява от инерция! Ако автомобилът стартира студената машина при движение с висока скорост, съединителят на компресора е затворен и мощността внезапно се увеличава. По това време не само коланът не може да устои, но щетите на компресора също са страхотни! Шансът за заключване е значително увеличен!

(2) Мрежата за разсейване на топлина от кондензатора трябва да се почиства редовно, за да се избегне прекомерното чуждо вещество, което да блокира разсейването на топлината! Температурата не може да бъде бързо разсеяна и продължава да бъде гореща! Налягането в системата непрекъснато се увеличава! Алармата за високо налягане в студена система! По-важното е, че системата е под високо налягане за дълго време и компресорът все още работи. След края на компресора, той трябва да бъде заключен! Така че не подценявайте чуждата материя, прикрепена към кондензаторната мрежа, не се страхувайте от неприятности, е необходимо да я почиствате и поддържате много често!

Метод за почистване: използвайте високо налягане воден пистолет или газ под високо налягане, за да се изравни с радиатора за изплакване! Не забравяйте да вземате чужди предмети с остри неща!

Второ, конзолата на компресора трябва да се проверява често! Проверете дали винтовете са разхлабени и коланът е затегнат! Ако възникнат проблеми, те трябва да бъдат решени навреме! Избягвайте ненужни загуби поради малка небрежност