Как да отстраните грешката в хладилен камион

- Aug 17, 2019-

Когато хладилният камион има дълго задръстване или лош трафик, манометърът на температурата на водата на двигателя на хладилния камион е твърде висок, а работното време на високоскоростната предавка на електронния вентилатор е твърде дълго, което директно води до увеличаване на двигателя шум. Когато температурата е твърде висока, повредата ще бъде най-очевидна при включване на климатика.

Решение: След горещата кола проверете връщането на връщащата вода в горния край на резервоара за съхранение на антифриз. Ако връщащата се вода не е гладка или блокирана, температурата на водата ще бъде твърде висока.

Ако хладилният камион е включен в климатика, когато температурата е твърде висока, скоростта на празен ход ще се колебае твърде много, ускорението ще бъде слабо, а двигателят ще има ненормален шум.

Решение: Проверете дали има твърде много прах между кондензатора и резервоара за вода. По това време го почистете с газ под високо налягане, за да осигурите добро разсейване на топлината на резервоара за вода и кондензатора. Напомняне: Редовно избършете праха между кондензатора и резервоара за вода.

Когато студеният автомобил е студен, температурата на климатика и охлаждането е много студена. Климатичният и охлаждащ ефект на горещата кола не е очевиден. Най-важното е, че в климатичната система има голям резонансен звук.

Решение: Антифризът не е стандартизиран в добавянето и замяната, което води до ранно блокиране на водния път на резервоара на двигателя и висока температура на водата. Антифризът се подменя на всеки две години и при добавяне и подмяна трябва да се използват оригинални части. Напомняне: Когато добавяте антифриз към системата за охлаждане на двигателя, концентрацията не трябва да надвишава 60%, което е една от причините за прекомерна температура на водата.