24V DC климатик за камион, помпата за климатик не работи по никаква причина

- Aug 03, 2019-

1. Твърде многото охлаждане причинява недостатъчно охлаждане.

Метод на инспекция: Наблюдава се от зрителното стъкло над резервоара за сушене. Ако автомобилният климатик работи, няма въздушен мехур от стъклото и няма въздушен мехур след спиране на компресора. Определено е твърде много хладилен агент. Ако количеството охлаждащо масло под налягане е твърде голямо, когато климатичната система работи нормално, от стъклото могат да се видят по-мътни мехурчета.

2. Твърде малко хладилен агент причинява недостатъчен хладилен агент. Повечето от причините за недостиг на хладилен агент се дължат на следи от хладилен агент в системата. Метод на инспекция: недостатъчното количество хладилен агент може да се наблюдава и от стъклото за наблюдение над резервоара за сушене. Когато климатикът е в нормална работа, ако в течното огледало има непрекъснати бавни мехурчета, хладилният агент е недостатъчен.

3. Хладилният агент и маслото за хладилна машина съдържат твърде много примеси и микроблокиране, което причинява недостатъчно охлаждане. Ако хладилният агент и маслото на хладилната машина са твърде замърсени в цялата климатична система, екранът на филтъра на филтъра ще бъде блокиран, което води до охлаждане. Капацитетът е намален, съпротивлението се увеличава и хладилният агент, подаващ към разширителния вентил, също е относително намален, което води до недостатъчен капацитет за охлаждане.


4. Проникването на вода в климатичната и хладилна система води до недостатъчно охлаждане. Един от компонентите в хладилната система е сушилнята (бутилката), като една от основните й задачи е да абсорбира водата в хладилния агент, за да се предотврати намаляването на капацитета на охлаждане поради прекомерна влага в хладилния агент. В случай, че хладилният агент съдържа твърде много вода, десикантът трябва да бъде заменен или десикантът трябва да бъде заменен. В същото време системата трябва отново да се вакуумира и да се напълни ново количество хладилен агент.

5. Въздухът в системата също е една от причините за недостатъчно охлаждане.

След като въздухът се въведе в климатичната система, налягането на тръбата за охлаждане ще бъде твърде високо и лошата циркулация на хладилния агент също ще причини недостатъчно охлаждане. Подобни повреди се причиняват главно от лошо уплътняване на хладилната система или поради непълно вакуумиране по време на поддръжката.

6, задвижващият колан на компресора е твърде хлабав, за да се провери

Задвижващият колан на компресора на климатика е отпуснат и компресорът ще се изплъзне, когато работи, което води до намаляване на ефективността на трансмисията, което води до намаляване на скоростта на компресора, а компресионния хладилен агент - като по този начин директно се намалява хладилният капацитет на климатичната система. Методът за проверка на задвижващия колан е: когато двигателят е спрян, коланът се премества ръчно в средата на задвижващия колан и е по-добре да се завърти на 90 °.


7. Охлаждащата способност на кондензатора е намалена, което също ще доведе до намаляване на капацитета за охлаждане на климатика. Поради различната работна среда на автомобила, повърхността на кондензатора, инсталиран пред автомобилния двигател, може да бъде покрита с почва или остатъци от маслена утайка, като по този начин се намалява способността за разсейване на топлината. В допълнение, повредата на вентилатора за охлаждане, като например задвижващият колан е твърде хлабава, скоростта на вентилатора спада или скоростта на вентилатора е висока. Решение: Нанесете меката четка, за да премахнете мръсотията върху повърхността на кондензатора и повредата на вентилатора трябва да бъде отстранена навреме.

8, други причини

Такива като захранването, напрежението е твърде ниско, засмукването на електрическия съединител на компресора е намалено или маслото между валяка на съединителя и плочата на ремъка е мазно, което ще доведе до феномена на "подхлъзване", подобно на разхлабеност на задвижващия колан. Ако повърхността на изпарителя е замръзнала, скоростта на двигателя на вентилатора ще спадне и т.н., а капацитетът за охлаждане ще бъде недостатъчен. Разбира се, ако компресорът е износен или клапанът не е затворен плътно, това също ще доведе до недостатъчно климатизиране.